Decizia ar fi o modalitate de a creşte presiunea asupra regimului condus de Kim Jong-Un pe care Statele Unite doresc să îl izoleze mai mult pe scena internaţională pentru a-l constrânge să renunţe la programul său nuclear.

„Preşedintele se va pronunţa la începutul săptămânii viitoare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, în cursul briefingului de presă cotidian.

Mai mulţi membri ai administraţiei Trump au lăsat clar să se înţeleagă că o nouă includere pe această listă neagră se află la ordinea zilei. Printre argumentele sale, executivul insistă asupra asasinării lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg în dizgraţie al lui Kim Jong-Un, în februarie în Malaezia.

Lista americană a statelor „care susţin terorismul” conţine în prezent doar trei ţări: Iranul şi Siria, principalii duşmani ai SUA, precum şi Sudanul care intră, totuşi, treptat în bunele graţii ale Washingtonului.

Coreea de Nord s-a aflat în trecut pe această listă, între 1998 şi 2008, din cauza presupusei sale implicări în distrugerea unui avion de pasageri sud-coreean în 1987, făcând 115 morţi.

În octombrie 2008, sub preşedinţia lui George W. Bush, Statele Unite au retras Phenianul de pe listă, în schimbul controlului „tuturor instalaţiilor nucleare” ale regimului nord-coreean.