În cadrul celei de-a noua întruniri, Consiliul de Stabilizare şi Asociere a precizat că Albania "a progresat în vederea îndeplinirii criteriilor pentru aderare la UE şi, în ansamblu, progresul constant a fost înregistrat în cele cinci domenii prioritare pentru deschiderea negocierilor de aderare".

Consiliul a mai notat că "în baza progresului privind îndeplinirea priorităţilor şi implementarea reformei din justiţie, în special reevaluarea judecătorilor şi a procurorilor, recomandăm deschiderea negocierilor de aderare cu Albania".

Cu această ocazie, Consiliul de Stabilizare şi Asociere al UE a subliniat că "reforma judiciară rămâne esenţială pentru procesul de aderare a Albaniei la UE şi ar putea fi benefică pentru alte reforme".

Blocul comunitar salută paşii făcuţi de către guvernul albanez în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, precum şi în privinţa drepturilor omului şi a protejării minorităţilor naţionale.

"Consiliul a confirmat faptul că Albania a menţinut un ritm susţinut în punerea în aplicare a măsurilor de reformă pentru administraţia publică şi a salutat în mod special consolidarea măsurilor care vizează transparenţa şi meritocraţia serviciului public, precum şi îmbunătăţirea eficacităţii în furnizarea serviciilor. Consiliul de Stabilizare şi Asociere recunoaşte rolul Albaniei în regiune ca un partener proactiv şi constructiv", se mai arată în comunicatul Consiliului UE, citat de ZF.

Întrunirea de la Bruxelles a fost prezidată de către Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini. Delegaţia albaneză a fost condusă de către ministrul de Externe, Ditmir Bushati, iar Comisia Europeană a fost reprezentată de către responsabilul pentru Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Christian Danielsson.