Potrivit proiectului publicat în ajun, „agenţi străini” pot deveni mediile de informare înregistrate pe teritoriul unei alte ţări sau care sunt finanţate de peste hotare, inclusiv prin intermediul companiilor ruseşti cu capital străin, transmite Europa Liberă. Liderul fracţiunii partidului de guvernare „Edinaia Rossia”, Serghei Neverov, a declarat că noua lege nu va viza presa rusească ce are capital străin. Dreptul de a declara o instituţie media drept agent străin îl va avea ministerul justiţiei, a precizat vicepreşedintele Dumei, Piotr Tolstoi.

Într-un interviu pentru publicaţia RBK, şeful Consiliului pentru drepturile omului de pe lângă preşedintele Rusiei, Mihail Fodotov, a criticat amendamentele, spunând că autorii acestora au unit într-un mod total incorect legea despre presă cu legea privind organizaţiile neguvernamentale, acestea făcând parte din categorii diferite ale legislaţiei ruse.

Amendamentele ce restrâng activitatea presei străine în Rusia au fost propuse după ce postul rusesc de televiziune finanţat de stat, Russia Today, a anunţat că se va conforma cererii autorităţilor americane de a se înregistra ca agent străin în SUA, dar va contesta această decizie în justiţie. Oficialităţi de la Washington au explicat în repetate rânduri că legea despre agenţii străini din SUA se deosebeşte radical de cea rusească şi nu limitează libertatea presei.