Pe lângă aceste raiduri sângeroase, care au avut loc luni seara în provincia Kandahar (sud) şi Farah (vest), un atentator sinucigaş şi-a propulsat vehiculul într-un convoi militar american, rănind patru soldaţi.

Talibanii au revendicat toate aceste atacuri în comunicate difuzate pe reţelele sociale.

'Pot confirma faptul că talibanii au lansat o serie de atacuri ieri seara (luni) asupra punctelor de control ale poliţiei în districtele Maiwand şi Zhari, iar noi am pierdut 22 de bravi poliţişti', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernatorului din Kandahar, Qudrat Khishbakht. Cel puţin alţi 15 poliţişti au fost răniţi.

Potrivit lui, 45 de atacatori au fost de asemenea ucişi în cursul luptelor, care au durat aproximativ şase ore.

Atacul asupra convoiului american la Kandahar s-a soldat cu patru răniţi, toţi aceştia sunt în stare stabilă, a indicat un purtător de cuvânt al misiunii NATO în Afganistan Resolute Support.

În provincia Farah, în apropiere de Iran, nouă soldaţi şi cel puţin trei civili au fost ucişi în două atacuri distincte, conform purtătorului de cuvânt al guvernatorului, Naser Mehri.

"Există semne că talibanii ar fi putut folosi dispozitive pentru vedere pe timp de noapte pentru a se apropia şi a surprinde trupele noastre, deşi au fost reperaţi înainte de a ajunge la posturi şi au suferit pierderi', a declarat acesta pentru AFP.

Talibanii şi-au intensificat atacurile împotriva forţelor de securitate în ultimele săptămâni, în contextul în care SUA sunt pe cale să desfăşoare forţe suplimentare. Combatanţii islamişti au folosit în repetate rânduri ca vehicule capcană maşini militare humvee şi ale poliţiei afgane pentru a ataca clădiri ale forţelor de securitate.

Soldaţii şi poliţiştii afgani, adesea slab pregătiţi şi prost echipaţi, continuă să plătească un preţ ridicat pentru angajamentul lor. Autorităţile nu îşi dezvăluie pierderile, dar Sigar — organismul Congresului american care supraveghează cheltuielile SUA în Afganistan — le-a găsit adesea "şocante" şi "nesustenabile".

Talibanii, care au repurtat câteva victorii, dar niciuna marcantă în cursul 'ofensivei lor de primăvară', lansată la sfârşitul lunii aprilie, se simt ca acasă în numeroase districte din sudul şi sud-estul ţării, la frontiera cu Pakistanul.