Din suma totală de 1,4 miliarde de euro, aproximativ 720 milioane de euro ar urma să fie distribuite până la mijlocul lunii decembrie sub formă de ajutoare excepţionale gospodăriilor ale căror venituri anuale nu depăşesc 18.000 de euro pe an. Adică, în medie, 1.500 de euro pe lună. Potrivit premierului Tsipras, de această măsură ar urma să beneficieze 3,4 milioane de persoane.

Alte 315 milioane de euro vor fi alocate pensionarilor, pentru a-i despăgubi pentru că în 2012-2016 au fost obligaţi să plătească contribuţii „incorecte” la sistemul de sănătate.

În sfârşit, suma de 360 milioane de euro va fi plătită companiei de utilităţi Public Power Corporation, pentru subvenţionarea tarifelor favorabile acordate persoanelor cele mai vulnerabile, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Alexis Tsipras a susţinut că economia Greciei este pe o traiectorie ascendentă, iar performanţele bugetare - un excedent primar (care exclude serviciul datoriei) net superior obiectivului de 1,75% din PIB fixat de creditori - permit Guvernului să acorde un sprijin financiar suplimentar celor afectaţi de măsurile de austeritate.

„Pentru al doilea an la rând, suntem în măsură să distribuim un dividend social persoanelor care au cea mai mare nevoie. Mai bine pregătiţi şi mai eficienţi în acest an, vom putea distribui o sumă mai mare”, a spus Alexis Tsipras.

Anul trecut, Tsipras a anunţat în mod surprinzător că Guvernul grec va distribui un ajutor de aproximativ 600 milioane de euro celor cu pensii mici, o decizie care i-a nemulţumit pe creditorii internaţionali ai Greciei.

Ajutoarele din acest an au fost aprobate, în principiu, de creditorii internaţionali, care analizează progresele realizate de Grecia. Reprezentanţii instituţiilor creditoare sunt aşteptaţi luna aceasta la Atena, pentru a relua discuţiile cu privire la obiectivele fiscale şi reforme.

Alexis Tsipras a câştigat puterea în 2015, după ce a promis că va pune capăt austerităţii pentru ca, ulterior, să fie nevoit să accepte un nou program de asistenţă, cel de al treilea, convenit de Grecia cu creditorii internaţionali. Guvernul Tsipras speră că, după şapte ani de criză, performanţele fiscale ale Greciei îi vor permite să pună capăt acordurilor de asistenţă în luna august 2018, când actualul program ajunge la final.