Cine e Olga Vinogradova? Este întrebarea care agită în acest moment FBI-ul, scrie Politico, citat de Digi24. E o rusoaică foarte frumoasă, căreia i-ar fi revenit rolul de a apropia echipa de campanie a candidatului Trump de puterea rusă, în condiţiile în care Rusia încerca să-şi îmbunătăţească relaţiile cu SUA şi era interesată să obţină ridicarea sancţiunilor economice impuse de Occident din 2014, de la episodul Ucraina.

Politico susţine că femeia ar fi ajutat la aranjarea unei întrevederi între George Papadopoulos, membru al echipei de campanie a lui Donald Trump, şi oficiali de la Kremlin. Ancheta a relevat că în e-mailurile adresate colegilor, Papadopoulos o descria drept „nepoata lui Putin”, dar ulterior acesta a negat legăturile pe care ea le-ar avea cu preşedintele rus. 

La 5 octombrie, Papadopoulos a pledat vinovat pentru acuzaţia de a-i fi minţit pe anchetatorii FBI.  Agenţii vor ca fostul colaborator al lui Donald Trump să facă lumină în câteva chestiuni încă nelămurite legate de presupusa intervenţie rusă în campania electorală americană.

George Papadopoulos a intrat în echipa de campanie a lui Donald Trump în martie 2016, pe post de consilier de politică externă.

Prima dată, numele Olgăi Vinogradova a fost menţionat la începutul anului 2016, într-un email al lui Papadopoulos, spun surse sub acoperirea anonimatului. Colaboratorul lui Trump a întâlnit-o pe femeie pentru prima dată la 24 martie 2016, la Londra, prin intermediul lui Joseph Mifsud, zis şi „Profesorul”, un universitar britanic apropiat de Moscova, potrivit unei surse judiciare. Acesta din urmă i-a prezentat-o pe Olga Vinogradova lui Papadopoulos drept o „rudă a lui Vladimir Putin”, cu relaţii în guvernul rus. 

FBI suspectează că Olga Vinogradova că a fost folosită de Rusia cu misiunea de a apropia echipa de campanie a lui Trump de Moscova, cu ajutorul unor intermediari precum Mifsud.

Vinogradova este un nume foarte răspândit în Rusia, al 125-lea cel mai folosit. Să fie doar un paravan, un pseudonim? Anchetatorii FBI nu ştiu încă pentru cine lucrează femeia, nici de unde vine, nici cum l-a întâlnit pe profesorul universitar din Londra.

Serviciile secrete ruse folosesc adesea intermediari precum oligarhi, oameni de afaceri, dar şi femei seducătoare pentru a se apropia de „ţintele” cu care puterea rusă ar dori să stabilească nişte legături, explică Politico.

Într-un interviu recent acordat cotidianului italian La Repubblica, Joseph Mifsud spune că Vinogradova este o simplă studentă, „foarte frumoasă”, iar interesul pe care Papadopoulos îl avea pentru ea era „de cu totul altă natură decât unul academic”.  În acelaşi interviu, „Profesorul” neagă că ar fi agent rus.

Este prea curând şi lipsesc încă prea multe elemente pentru a  afirma răspicat că Rusia - sau mai precis Vladimir Putin - a intervenit direct în campania prezidenţială americană. Însă graţie colaborării lui George Papadopoulos cu FBI, aflăm dintr-un e-mail pe care el l-a trimis în 2016 către mai mulţi membri ai campaniei lui Donald Trump că a discutat cu vestita „nepoată” şi cu „Profesorul” Mifsud despre „organizarea unei reuniuni cu liderii ruşi, pentru a vorbi despre legăturile dintre Statele Unite şi Rusia în timpul preşedinţiei Trump”.

În acelaşi timp, profesorul universitar din Londra i-ar fi mărturisit lui Papadopoulos că Rusia este în posesia a mii de e-mailuri aparţinând lui Hillary Clinton care i-ar putea distruge campania acesteia. Se întâmpla cu câteva luni înainte ca WikiLeaks să facă aceste dezvăluiri, discreditând-o pe candidata democrată. În aceste condiţii, consilierul lui Trump a încercat de mai multe ori să organizeze o deplasare oficială a lui Trump în Rusia. 

„Mi-am pus în mişcare relaţiile personale, ca urmare a discuţiei noastre şi a solicitării dumneavoastră”, afirma Vinogradova într-un e-mail adresat lui Papadopoulos la sfârşitul lunii aprilie 2016. „Cum v-am mai spus, suntem foarte încântaţi de posibilitatea de a avea o bună relaţie cu dl. Trump. Federaţia Rusă va fi bucuroasă să-l primească, odată ce candidatura sa va fi oficial anunţată”, adaugă enigmatica Vinogradova. 

Pe toată durata primăverii lui 2016, Vinogradova şi Papadopoulos au încercat să organizeze o întâlnire între echipa de campanie a candidatului Trump şi „relaţiile personale” apropiate puterii ruse pe care femeia pretinde că le avea. Încercările nu s-au soldat, însă, cu succes. 

În ceea ce-l priveşte pe Donald Trump, actualul preşedinte şi-ar dori ca ancheta FBI să se închidă cât mai repede. A dat încă o dată asigurări pe Twitter, recent, că nu a existat nicio colaborare între el şi Rusia pe timpul campaniei electorale. FBI-ul, însă, nu se lasă foarte uşor convins.