„Nu am mers niciodată până aici. Suntem într-o nouă situaţie", a declarat un oficial european de rang înalt despre eforturile Uniunii Europene în sensul integrării militare.

Este pentru prima oară când statele membre UE se angajează, legal, să suplimenteze bugetele pentru îmbunătăţirea domeniului apărării.

„Astăzi facem un pas istoric. Suntem de acord cu viitoarea cooperare în problemele securităţii şi apărării...este o adevărată etapă pentru dezvoltarea europeană”, a declarat ministrul de Externe german Sigmar Gabriel.

Acordul include toate statele membre UE, cu excepţia Marii Britanii, care a decis să părăsească Uniunea Europeană, a Danemarcei, Irlandei, Portugaliei şi Maltei.

Prin înfiinţarea unui club formal, Uniunea Europeană doreşte să aibă un rol mai activ în soluţionarea crizelor internaţionale şi să evite cazuri precum criza din Libia, în 2011, când UE a trebuit să depindă de SUA pentru forţe aeriene şi muniţie.

Din punct de vedere financiar, clubul va fi susţinut de un fond pentru apărare în valoare de cinci miliarde de euro pentru cumpărarea armelor, un fond special pentru finanţarea operaţiunilor şi bani din bugetul comun al Uniunii pentru cercetarea în domeniul apărării.

„Acesta este un angajament al ţărilor de a face un efort comun”, a declarat ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian.

Acordul a fost semnat luni de miniştrii europeni ai Afacerilor Externe şi Apărării. Şefii de stat şi de guvern din UE vor semna documentul în decembrie.