Prezenţa la vot a fost de doar 42%, cea mai mică pentru alegerile prezidenţiale de când Slovenia a devenit o ţară independentă în 1991.

„Voi fi preşedintele tuturor slovenilor, vom aduce oamenii împreună, voi construi pe baza lucrurilor pe care le avem în comun”, a spus Pahor, adăugând că priorităţile sale sunt cooperarea, stabilitatea politică şi securitatea.

Deşi rolul preşedintelui Sloveniei este în principal ceremonial, acesta este liderul armatei şi desemnează mai mulţi oficiali de rang înalt, inclusiv guvernatorul băncii centrale. Majoritatea nominalizărilor sale trebuie confirmate de Parlament.

Borut Pahor, în vârstă de 54 de ani, nu a reuşit să obţină o majoritate în cadrul primului tur de scrutin de luna trecută. Din nouă candidaţi, Pahor a obţinut 47% dintre voturi, iar Sarec a adunat 25%.

Pahor a fost un lider de lungă durată al formaţiunii de centru-stânga Partidul Social-Democrat, dar a candidat la prezidenţiale ca independent de fiecare dată. El a fost premierul Sloveniei în perioada 2008-2012, înaintea celei mai grave crize financiare din istoria Sloveniei. În 2013, ţara aflată în zona euro a reuşit să evite un colaps al băncilor sale, împovărate de numărul mare de credite neperformante.

Marjan Sarec, în vârstă de 39 de ani, este primarul oraşului nordic Kamnik din 2010 şi reprezintă un partid care nu a reuşit să intre în Parlament. Campania lui a susţinut nevoia unei schimbări de politică pentru îmbunătăţirea economiei şi a standardelor de viaţă ale slovenilor.

„Acesta este un rezultat foarte bun, indiferent de deznodământ ... şi arată că a sosit timpul pentru o schimbare de generaţie. Mâine este o nouă zi şi rămâne de văzut cum vom proceda”, a spus Sarec.

Slovenia va organiza alegeri parlamentare în luna iunie a anului 2018. Partidul Centrului Modern (SMC) se află în prezent la guvernare, iar Miro Cerar este premier.