Turnbull a fost criticat vehement întrucât nu a reuşit să acţioneze eficient în criza din ultimele luni care până acum a dus la demisia adjunctului său şi a încă şase deputaţi ca urmare a dublei lor cetăţenii, ceea ce a transformat guvernul Turnbull într-unul minoritar.

Cel mai recent sondaj Newpoll arată că popularitatea lui Turnbull a scăzut de la 41% la 36%, în timp ce sprijinul electoral pentru coaliţia guvernamentală formată din Partidul Liberal şi Partidul Naţional s-a redus constant în ultimele 23 de săptămâni. Atunci când a ajuns prim-ministru, în septembrie 2015, Malcolm Turnbull era susţinut de 55% din electoratul australian.

''Aceasta este probabil una dintre cele mai rapide căderi în sondaje din întreaga noastră istorie'', a declarat John Hewson, fost lider al Partidului Liberal australian, pentru postul Australian Broadcasting Corporation.

Criza legată de dubla cetăţenie l-a împiedicat pe Turnbull să se ocupe mai atent de chestiuni mai presante pentru alegătorii australieni, precum reforma economică, infrastructura şi locuinţele.

Conform Constituţiei australiene, membrii parlamentului de la Canberra nu pot deţine dublă cetăţenie. Pe fondul acuzaţiilor reciproce, guvernul şi opoziţia laburistă au căzut totuşi de acord ca până la 1 decembrie toţi politicienii australieni să facă publice locurile de naştere ale părinţilor şi bunicilor lor.