”Am luat legătura în această săptămână cu Arabia Saudită, Liban şi alte câteva state din regiune. Acesta este un subiect ce reprezintă o mare îngrijorare pentru noi. Ne dorim este ca pacea să fie menţinută în Liban. Este esenţial ca în regiune să nu apară un nou conflict, ce ar putea avea consecinţe devastatoare. În acelaşi timp, este important să fie apărate unitatea şi stabilitatea Libanului şi funcţionarea instituţiilor libaneze”, a declarat Gutteres.

Declaraţiile secretarului general al ONU vin la o săptămână după ce Saad Hariri şi-a anunţat demisia, de la Ryiad, din funcţia de premier la Libanului. Acesta a acuzat miliţia şiită Hezbollah şi Iranul că ”sugrumă” Libanul.

Ulterior, Hezbollah a acuzat Arabia Saudită că îl ţine pe Hariri în ”detenţie”, gest considerat de gruparea şiită drept o declaraţie de război la adresa Libanului. Michel Aoun, preşedintele Libanului, a afirmat că nu va accepta demisia lui Hariri în acest context.

Libanul a mai fost scena unui conflict civil ce a avut loc între 1975 şi 1990. În plus, în 2006, autorităţile libaneze s-au aflat în conflict deschis cu Israelul.