Michel Creed, ministrul Agriculturii din Irlanda, a semnat joi acest text de lege, care interzice folosirea animalelor "care nu sunt în mod obişnuit domestice" în această ţară, întărind legislaţia din domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor, intrată în vigoare în 2013.

Acea lege includea cinci mari principii, inclusiv dreptul animalelor de a nu suferi nicio rană sau boală şi acela de a nu fi supuse unui tratament care provoacă stres şi teamă.

"Este o alegere progresistă, care demonstrează angajamentul nostru faţă de bunăstarea animalelor", a comentat ministrul irlandez într-un comunicat. "Este o părere împărtăşită şi de publicul larg, iar eu sunt bucuros să o sprijin", a adăugat el.

Orice infracţiune comisă în raport cu noua dispoziţie va fi pedepsită cu o amendă ce poate să ajungă până la 250.000 de euro şi cu cinci ani de închisoare.

În acelaşi comunicat, ministrul irlandez reaminteşte faptul că tot mai multe autorităţi locale au refuzat ca astfel de spectacole de circ să fie organizate în spaţii publice.

De asemenea, oficialul a explicat că Ministerul Agriculturii este conştient de impactul pe care această decizie îl va avea asupra industriei circului, dar a subliniat că "dispoziţiile moderne în favoarea animalelor vor face publicul să se simtă mai în largul său în timpul spectacolelor de circ", în contextul în care numărul companiilor ambulante care folosesc animale sălbatice a scăzut considerabil în ultimul deceniu.

Decizia guvernamentală a fost salutată de Societatea irlandeză de prevenire a actelor de cruzime comise asupra animalelor (ISPCA), care a demarat o campanie împotriva exploatării animalelor sălbatice. O petiţie lansată în acest sens în februarie 2016 a adunat aproape 28.000 de semnături.

Andrew Kelly, directorul asociaţiei, s-a declarat bucuros în urma adoptării noii legi, afirmând că "circurile ambulante nu pot şi nu vor putea niciodată să furnizeze un mediu adecvat pentru animale precum elefanţi, tigri şi lei, care necesită un mediu complex din punct de vedere fizic şi psihologic".

La rândul ei, PETA a reacţionat printr-un comunicat de presă care "aplaudă Irlanda".

"Guvernul irlandez a înţeles: moravurile s-au schimbat şi publicul înţelege că este imoral să închizi şi să exploatezi aceşti indivizi sensibili şi inteligenţi", au transmis reprezentanţii PETA.

Irlanda se adaugă astfel celor 41 de ţări care au interzis deja folosirea animalelor sălbatice în spectacole de circ. 19 dintre aceste ţări se află în Europa, iar printre ele se numără state precum Austria, Olanda şi Belgia.