'Pagubele ocupaţiei Statului Islamic asupra oraşelor irakiene se ridică deja la peste 100 miliarde de dolari', a afirmat Abadi, cu prilejul unei vizite la Kerbala, oraş sfânt al şiiţilor, unde vineri s-a încheiat un important pelerinaj.

'Şi nu este vorba aici decât de pagubele provocate economiei şi infrastructurilor', a explicat el.

Statul Islamic a cucerit în 2014 aproape o treime din teritoriul irakian, la nord şi la vest de Bagdad, unde a distrus o parte din vestigiile Mesopotamiei antice.

La Mosul, al doilea oraş al ţării, jihadiştii au jefuit tezaure preislamice, au dinamitat emblematica moschee al-Nouri şi minaretul acestuia înclinat, datând din secolul al XII-lea, şi au dat foc bibliotecii principale.

Luptele pentru alungarea SI au distrus mari părţi din oraşele pe acesta le ocupase. Costul total al reconstrucţiei în Irak a fost estimat între 700 şi 1.000 miliarde de dolari.

Sâmbătă, trupele irakiene au lansat o amplă operaţiune vizând recucerirea ultimei localităţi din mâinile jihadiştilor, Rawa, precum şi 'curăţarea zonelor deschise din deşertul' din vestul ţării, a declarat premierul Abadi, care este şi comandantul-şef al armatei.