Irak: SI a provocat pagube de peste 100 miliarde de dolari economiei şi infrastructurii

Irak: SI a provocat pagube de peste 100 miliarde de dolari economiei şi infrastructurii
Sursa: jurnal.md/Agerpres Foto: almasdarnews.com 11.11.2017 22:34
Premierul irakian Haider al-Abadi a estimat sâmbătă la 'peste 100 miliarde de dolari' pagubele provocate de gruparea Statul Islamic (SI) în cei trei ani de ocupaţie jihadistă asupra unor mari teritorii din ţară, transmite AFP.

'Pagubele ocupaţiei Statului Islamic asupra oraşelor irakiene se ridică deja la peste 100 miliarde de dolari', a afirmat Abadi, cu prilejul unei vizite la Kerbala, oraş sfânt al şiiţilor, unde vineri s-a încheiat un important pelerinaj.

'Şi nu este vorba aici decât de pagubele provocate economiei şi infrastructurilor', a explicat el.

Statul Islamic a cucerit în 2014 aproape o treime din teritoriul irakian, la nord şi la vest de Bagdad, unde a distrus o parte din vestigiile Mesopotamiei antice.

La Mosul, al doilea oraş al ţării, jihadiştii au jefuit tezaure preislamice, au dinamitat emblematica moschee al-Nouri şi minaretul acestuia înclinat, datând din secolul al XII-lea, şi au dat foc bibliotecii principale.

Luptele pentru alungarea SI au distrus mari părţi din oraşele pe acesta le ocupase. Costul total al reconstrucţiei în Irak a fost estimat între 700 şi 1.000 miliarde de dolari.

Sâmbătă, trupele irakiene au lansat o amplă operaţiune vizând recucerirea ultimei localităţi din mâinile jihadiştilor, Rawa, precum şi 'curăţarea zonelor deschise din deşertul' din vestul ţării, a declarat premierul Abadi, care este şi comandantul-şef al armatei.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI