Trupurile au fost descoperite la baza militară de la al-Bakara', aflată la 3 km sud-vest de Hawija, 'din care SI făcuse un loc pentru execuţii', a declarat Rakan Said.

Acesta a fost numit în funcţie după demiterea guvernatorului kurd al provinciei Kirkuk, preluată de forţele guvernamentale din mâinile kurzilor.

Potrivit guvernatorului Said, 'nu mai puţin de 400 de persoane au fost executate acolo, unele în uniforme roşii de condamnaţi la moarte, iar altele în haine civile'.

În 2014, după un război fulger, jihadiştii au cucerit aproape o treime din Irak şi aproape o jumătate din Siria, proclamând un 'califat' în aceste teritorii. În prezent, Statul Islamic a fost înfrânt în cvasitotalitatea acestor zone.

Pe măsură ce au înaintat, forţele irakiene au descoperit zeci de gropi comune, cu sute de cadavre, în diferite regiuni din Irak.

Gropile comune de la al-Bakara au fost descoperite 'datorită mărturiilor unor localnici' către forţele guvernamentale, a explicat generalul Mortada al-Louaibi.

Un localnic a povestit pentru AFP că, 'în cei trei ani de ocupaţie a SI, jihadiştii plecau cu prizonieri în maşini' în zona respectivă, unde 'îi împuşcau, apoi îi aruncau în pământ sau le ardeau corpurile'.