În urma posibilului accident nuclear a fost provocat un nor radioactiv. Accidentul a avut loc cel mai probabil deasupra fluviului Volga şi munţilor Urali, în ultima săptămână a lui septembrie.

Particule de ruthenium-106 au fost detectate în mai multe state, dar concentraţia acestora nu este dăunătoare sănătăţii umane.

Jean-Marc Peres, directorul Insititutului francez pentru radioprotecţie şi siguranţă nucleară (IRSN): ”Autorităţile ruse au transmis că nu ar avea cunoştinţă că un asemenea accident a avut loc pe teritoriul lor”.

Biroul federal german pentru protecţie împotriva radiaţiilor a transmis că este exclusă varianta unui accident produs la o centrală nucleară din cauza tipului de particule detectate.

”Ruthenium-106 este folosit ca o sursă de radiaţie în terapia pentru cancer pentru tratamentul tumorilor oculare. Ruthenium se poate produce de asemenea în timpul reprocesării elementelor de combustibil nuclear”, a anunţat Biroul federal german pentru protecţie împotriva radiaţiilor .

Dacă s-a fi produs în Franţa, acest incident ar fi dus la evacuarea persoanelor şi adăpostirea acestora la câţiva kilometri de locul unde s-a produs accidentul, confirm IRSN.