Proiectul de lege privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Euroeană, pe care Guvernul britanic îl va supune aprobării Parlamentului, va stabili pe 29 martie 2019, la ora 23.00 GMT, data ieşirii efective din UE, a anunţat ministrul însărcinat cu Brexitul David Davis, relatează Reuters.

"Am ascultat membri ai publicului şi ai parlamentului şi am făcut această modificare pentru a elimina orice confuzie sau preocupare privind sensul 'zilei ieşirii' (din UE)", a declarat ministrul pentru Brexit, David Davis. "Acest pas important demonstrează abordarea noastră pragmatică a acestei legislaţii vitale", a adăugat el.

Susţinătorii cei mai convinşi ai Brexitului se tem că lentoarea negocierilor cu Bruxellesul şi o eventuală opoziţie faţă de divorţ ar putea să amâne ieşirea efectivă a regatului din Uniune.

Data de 29 martie decurge din ziua aleasă de premierul britanic Theresa May să activeze Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona - pe 29 martie 2017.

Acest articol, care stabileşte cadrul unei părăsiri a Uniunii, prevede un termen de doi ani în vederea negocierii modalităţilor divorţului începând din momentul activării lui.

Reuters dezvăluie însă că autorul Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona urmează să contrazică ideea că ieşirea Regatului Unit din UE este inevitabilă. John Kerr, ambasadorul britanic la Uniunea Europeană din 1990 până în 1995, urmează să ţină vineri un discurs la Londra în care va afirma că "în timp ce discuţiile despre divorţ continuă, părţile mai sunt căsătorite. Reconcilierea mai este posibilă".

După părerea lui Kerr, care a contribuit la redactarea articolului invocat pentru Brexit, premierul Theresa May trebuie să înceteze cu inducerea în eroare a alegătorilor şi să recunoască adevărul că Regatul Unit poate abandona unilateral negocierile. "Încă mai avem toate drepturile unui stat membru, inclusiv dreptul de a ne răzgândi", citează Reuters din fragmentele de discurs date publicităţii joi de biroul lui Kerr.