„Teroriştii au venit în ţara noastră prin aşa-numitul 'Program al Loteriei Vizei Diversităţii', o frumuseţe a lui Chuck Schumer” (liderul democraţilor din Senat), a scris Trump pe Twitter. „Vreau un sistem pe bază de merit. Luptăm din greu pentru o imigraţie bazată pe merit, să terminăm cu Sistemele Loteriei Democrate”, a mai spus Trump.

Presupusul autor al atentatului terorist comis marţi la New York a fost prezentat de mass-media ca fiind Sayfullo Habibullaevic Saipov, cetăţean uzbec, 29 de ani, care a sosit în SUA în 2010 şi figura în evidenţele poliţiei pentru două delicte rutiere, scrie Agerpres. El a comis atacul cu o camionetă cu care a lovit biciclişti şi trecători în Manhattan, omorând opt persoane, dintre care şase străini, şi rănind alte 11.

În fiecare an, Departamentul de Stat american acordă printr-o loterie un număr limitat de vize pentru cetăţenii unor state cu o rată redusă a imigraţiei în SUA. Beneficiarii programului „Viza diversităţii”, numit uneori şi loteria cărţii verzi, primesc şi permis de reşedinţă permanentă în SUA.

Începând din anul 1995, circa 50.000 de persoane — din mai multe milioane de solicitanţi — au primit viză de intrare în SUA prin acest program care a fost promovat de congresmanul Chuck Schumer, în prezent lider al minorităţii democrate din Senatul american, relatează Agerpres.