Bărbatul de 29 de ani, identificat sub numele de Sayfullo Saipov, 'este un laş pervertit, avea legături cu SI şi s-a radicalizat' în SUA, a afirmat guvernatorul, care l-a descris drept 'modelul de lup singuratic'.

'De-abia după ce a sosit în Statele Unite a început să se informeze asupra SI şi a islamismului radical', a mai indicat Andrew Cuomo.

Guvernatorul a precizat că deocamdată nu există niciun indiciu că atentatorul nu ar fi acţionat singur sau că gestul său ar fi făcut parte dintr-o operaţiune în curs sau din alte planuri de atentat.

El era totuşi cunoscut de poliţia din New York pentru fapte minore, fiind 'chiar ajutat o dată de poliţişti să iasă dintr-o groapă', a mai declarat Cuomo.

Sayfullo Saipov, originar din Uzbekistan, a sosit în anul 2010 în SUA, unde dispune de permis de rezidenţă permanentă.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, atentatorul a lăsat un mesaj scris de mână prin care jura credinţă Statului Islamic.

Anchetatorii au descoperit un mesaj scris în limba arabă în apropierea camionetei conduse de agresor, au precizat, sub acoperirea anonimatului, doi responsabili ai forţelor de ordine pentru cotidianul New York Times.

Alte două surse au declarat însă pentru aceeaşi publicaţie că, în acest stadiu, nimic nu permite stabilirea unei legături directe între suspect şi organizaţia jihadistă, părând mai degrabă că acesta a fost 'inspirat' de SI.

La rândul său, New York Post citează două surse conform cărora lângă vehiculul condus de uzbecul de 29 de ani ar fi fost descoperit un steag al Statului Islamic, iar mesajul ar fi fost găsit în interiorul camionetei.

Potrivit mai multor media, agresorul, care a fost împuşcat în abdomen şi arestat de poliţia newyorkeză, a strigat 'Allah Akhbar' după ce a coborât din autovehicul. El a supravieţuit şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale marţi seară.

Potrivit unui oficial, Saipov a fost oarecum cooperant cu anchetatorii FBI şi ai poliţiei din New York care l-au interogat la spital în cursul nopţii.