Cele două echipe de negociatori se întâlnesc, ca de obicei, la sediul Comisiei Europene (CE) la Bruxelles, la o oră încă nestabilită, în vederea lansăriii acestei sesiuni de patru zile. Este vorba despre ultima rundă programată înaintea Consiliului European din 19-20 octombrie.

În calendarul ideal al negociatorului şef al Uniunii Europene (UE) Michel Barnier, acest summit trebuie să marcheze o etapă crucială, odată cu perspectiva ca liderii europeni să constate ”progrese suficiente” pe tema divorţului, pentru a deschide negocieri referitoare la relaţiile comerciale cu Londra după Brexit, prevăzut în martie 2019, scrie news.ro.

”Mingea este în câmpul lor”, va spune Theresa May luni în Camera Comunelor, potrivit serviciilor sale. ”Însă eu sunt optimistă cu privire la faptul că vom primi un răspuns pozitiv”, va adăuga ea, îndemnându-i pe europeni să fie ”supli” în vederea celei de a doua faze a negocierilor, pe care britanicii o reclamă cu nerăbdare.

Acest scenariu pare însă improbabil, atât de în urmă au rămas condiţiile stabilite de Cei 27. Ei cer progrese în trei dosare prioritare legate de despărţire, şi anume soluţionarea financiară a divorţului, soarta expatriaţilor şi consecinţele Brexitului asupra Irlandei.

”Nu am realizat încă, în prezent, în aceste trei subiecte, «progrese suficiente» pentru a începe în deplină încredere a doua fază de negociere”, a avertizat Barnier pe 3 octombrie, în Parlamentul European (PE), care a făcut aceeaşi constatare într-o rezoluţie adoptată cu o majoritate zdrobitoare.