Uniunea Creştin Democrată (CDU), partidul cancelarului, şi aliaţii săi bavarezi din Uniunea Creştin Socială (CSU) "vor invita mai întâi FDP (liberali), apoi pe Verzi la 18 octombrie pentru discuţii separate", a spus Merkel, în faţa presei, la Berlin.

"Apoi, vineri, 20 octombrie, vor avea loc discuţii exploratorii cu toţi partenerii", a adăugat ea.

Angela Merkel a făcut acest anunţ după ce a prezentat compromisul adoptat duminică seară cu aliaţii său bavarezi din CSU privind o politică de primire a solicitanţilor de azil mai restrictivă.

Ea este tot mai criticată de aripa de dreapta a familiei politice conservatoare CDU/CSU pentru victoria sa dezamăgitoare la alegerile legislative din septembrie şi pentru avansul istoric al extremei drepte. În opinia detractorilor cancelarului, generozitatea mult prea mare a Germaniei, care a primit peste un milion de imigranţi în 2015-2017, este cauza acestui rezultat amestecat.

"Pentru noi, ziua de ieri a fost importantă, deoarece trebuia ca CDU şi CSU să ajungă la o poziţie comună (...) în privinţa acestor negocieri" cu ecologiştii şi liberalii, a recunoscut luni Angela Merkel.

Acest aranjament între conservatori riscă totuşi să fie dificil de impus acestor potenţiali parteneri de coaliţie, ecologiştii arătându-se deja extrem de rezervaţi asupra acestui subiect.

"Poate că este poziţia CDU/CSU, însă nu va fi şi cea a unui viitor guvern", a spus luni dimineaţă unul din copreşedinţii Verzilor, Cem Özdemir. "Sunt curios să văd cum vor încerca să ne vândă asta", a adăugat el.

Discuţiile pentru formarea unei majorităţi guvernamentale vor dura cel mai probabil câteva luni, iar legislaţia din Germania nu prevede nicio dată limită. Până la formarea unui noi guvern, va rămâne în funcţie actualul cabinet condus de Angela Merkel.

Însă în cazul în care cancelarul nu va reuşi să formeze o coaliţie, ar putea avea loc alegeri anticipate.