Ucraina adoptă noi legi de securitate; Una dintre ele vizează reintegrarea teritoriilor Doneţk şi Lugansk

Ucraina adoptă noi legi de securitate; Una dintre ele vizează reintegrarea teritoriilor Doneţk şi Lugansk
Sursa: jurnal.md Foto: alamy.com 06.10.2017 16:41
Ucraina ia noi măsuri de securitate. În acest sens, Rada Supremă de la Kiev a adoptat un proiect de lege privind reintegrarea teritoriilor ocupate temporar în regiunile Doneţk şi Lugansk, dar şi recunoaşterea Rusiei ca agresor. Totodată, deputaţii ucraineni au votat şi prelungirea cu încă un an a statutului special de autonomie al separatiştilor proruşi. 

Deputaţii ucraineni au votat în primă lectură două proiecte de lege introduse de Poroşenko în Parlament. Unul dintre acte vizează condiţiile pentru soluţionarea paşnică a conflictului din estul Ucrainei, care din 2014 a provocat până acum, oficial, moartea a peste 10.000 de oameni. O lege votată de parlamentul ucrainean acum trei ani care stabilea statutul special de autonomie pentru regiunea Donbas şi care era valabilă trei ani, va fi prelungită cu încă un an. Unii dintre parlamentarii ucraineni, însă, se opun iniţiativei prezidenţiale şi chiar s-au luat la bătaie cu susţinătorii acesteia. 

Al doilea proiect de lege vizează revenirea regiunilor Doneţk şi Lugansk sub controlul Kievului. Documentul mai descrie Rusia drept agresor şi se pronunţă pentru respectarea Acordului de la Minsk. Textul prevede mai multe prerogative pentru preşedinte, inclusiv dreptul de a mobiliza armata în zonele respective. Iar operaţiunile antitero din estul Ucrainei urmează să fie coordonate de un stat major comun al Armatei şi nu de serviciul secret ucrainean ca până acum. Potrivit presei străine, astfel, Poroşenko ar vrea să redefinească politic situaţia din estul ţării. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI