'Este în interesul nostru ca aceste negocieri să reuşească', a declarat Theresa May într-un discurs rostit în cea de-a patra şi ultima zi a Congresului Partidului Conservator organizat la Manchester, în nord-vestul Angliei.

Însă 'este responsabilitatea noastră ca guvern să ne pregătim pentru orice eventualitate', a adăugat ea, referindu-se la posibilitatea unui eşec al negocierilor. 'Şi doresc să-i reasigur pe toţi cei din sală că exact aşa vom face', a mai spus ea.

Marţi, negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a apreciat că la ora actuală nu există suficiente progrese pentru a trece la faza următoare a negocierilor asupra Brexit-ului. Aceste 'progrese suficiente' cerute de UE trebuie să fie înregistrate în trei subiecte-cheie definite la începutul negocierilor: soarta cetăţenilor afectaţi direct de Brexit, problema Irlandei şi angajamentele financiare între cele două părţi. Barnier a enumerat marţi în faţa europarlamentarilor 'divergenţele serioase' care persistă în discuţii, 'în special asupra reglementării financiare'.

În timp ce Congresul Partidului Conservator a fost subminat de diviziunile asupra obiectivului acestor negocieri, unii dorind pur şi simplu o ruptură de Uniunea Europeană, Theresa May a subliniat încă o dată că doreşte 'un nou parteneriat strâns şi special' cu blocul comunitar.

'Un parteneriat care ne va permite să avem în continuare schimburi comerciale şi să cooperăm pentru că există provocări şi oportunităţi comune. Însă un parteneriat care va permite Regatului Unit să redevină o naţiune suverană', a insistat premierul britanic.