Aceasta este cea de-a şaptea rundă de negocieri sub egida Rusiei şi a Iranului, aliaţi ai Damascului, şi a Turciei, susţinătoare a rebelilor, care au condus la instituirea unor 'zone de detensionare' în mai multe regiuni ale Siriei.

Anunţată în urmă cu două zile, noua rundă prevede consultări cu uşile închise luni şi o declaraţie pentru presă marţi, conform diplomaţiei kazahe.

'Negocierile cu uşile închise au început', a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe kazah, Anuar Jainakov, care a precizat că delegaţiile regimului sirian şi ale opoziţiei armate, precum şi cele ale ţărilor care sprijină consultările au sosit la Astana.

Negocierile de pace de la Astana se concentrează pe probleme militare şi tehnice şi se desfăşoară în paralel cu procesul politic de la Geneva. Scopul lor este de a pune capăt unui conflict care a făcut în şase ani peste 330.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate şi refugiate.

Procesul de la Astana a condus la crearea a patru zone de detensionare în Siria: în regiunile Idleb (nord-vest), Homs (centru), Ghouta orientală, lângă Damasc, precum şi în sudul ţării.

În octombrie, organizaţiile internaţionale au tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia umanitară din Ghouta orientală, UNICEF afirmând că peste 1.100 de copii au suferit de malnutriţie acută în ultimele trei luni în această zonă controlată de rebeli şi asediată de regimul sirian.