Cea mai afectată zonă este Val di Susa, unde flăcările, stimulate de vânturi violente, s-au apropiat de zone locuite. Cei 200 de rezidenţi ai unui azil de bătrâni au fost evacuaţi duminică seară, iar o porţiune a autostrăzii care duce spre Tunelul Frejus a fost închisă.

Potrivit presei italiene, în urma celor mai recente evacuări, peste 1.000 de persoane au fost obligate să îşi părăsească locuinţele în faţa incendiilor care au izbucnit în această regiune în ultima săptămână.

Grecia şi Croaţia au trimis fiecare două avioane de intervenţie pentru a ajuta la eforturile depuse pentru stingerea incendiilor, însă rafalele violente de vânt şi coloanele de fum au împiedicat duminică seară, în anumite momente, intervenţiile aeriene.

Potrivit Coldiretti, principalul sindicat al agricultorilor italieni, incendiile din Piemont şi Lombardia au dus la creşterea suprafeţei de păduri care au fost arse de flăcări la aproximativ 140.000 de hectare în acest an în Italia — de aproape trei ori mai mult decât în 2016 — din cauza secetei severe din această ţară.

După mai multe luni în care precipitaţiile au fost considerabil mai mici în comparaţie cu mediile multianuale, în special în nordul Italiei, luna octombrie se anunţă a fi una catastrofală: potrivit unei analize făcute pe primele trei săptămâni din octombrie, Lombardia avea un deficit de precipitaţii de 67%, iar în Piemont acest deficit este de 98%, a anunţat sindicatul Coldiretti.

Cenuşa provocată de aceste incendii a făcut ca oraşul Torino să rămână acoperit de o ceaţă densă, la o săptămână după un nivel maxim generat de smog: concentraţia de particule fine din atmosferă a depăşit pragul de 50 de micrograme pe metru cub la toate staţiile de control, fiind însă insuficientă pentru a pune sub semnul întrebării organizarea maratonului din acest oraş, ce a fost organizat duminică dimineaţă.