„Comisia Europeană a înfiinţat o mică echipă de 10-12 persoane care monitorizează dezinformarea dinspre Federaţia Rusă. Comisia a devenit conştientă de acest pericol şi a fost formată această echipă. Echipa însă este prea mică şi are un buget prea mic. Monitorizarea în acest moment se face prin voluntari, jurnalişti, ONG-uri din Europa şi din statele vecine ale Uniunii Europene. Oamenii contribuie cu ştiri privind dezinformarea şi ştirile false. Eu am propus acest proiect-pilot prin care vreau să organizăm monitorizarea, adică să aducem la acelaşi nivel toate statele membre, să avem suficiente informaţii din toate statele membre. Dacă ajungem la concluzia că nu e sustenabil pe bază de voluntariat, atunci Comisia să poată remunera acei jurnalişti care contribuie şi informează Comisia cu privire la ştiri false, propagandă şi dezinformare. Asta e prima etapă", a spus Mureşan la sediul Parlamentului European.

El a adăugat că în a doua etapă această propagandă va trebui combătută.

"În primul rând, trebuie îmbunătăţită reţeaua de contributori. În al doilea rând, trebuie conectate punctele, că foarte des, înainte să aud o ştire în interesul Federaţiei Ruse — şi ştire în interesul Federaţiei Ruse poate fi şi că Brexitul e un lucru bun sau Catalunia să devină independentă faţă de Spania — înainte să aud o ştire care e în interesul Federaţiei Ruse, poate slăbeşte UE sau state membre ale UE, sau politicieni proeuropeni, înainte s-o aud, foarte des o auzi pe canale de comunicare din Federaţia Rusă pro-Kremlin. Atunci trebuie, practic, urmărită mai bine şi sursa propagandei şi a dezinformărilor. Deja se ştie care sunt conturi importante de Twitter care dau, de exemplu, retweet la ştiri false care vin dinspre Federaţia Rusă şi conturi care au un număr mare de utilizatori, de pildă în Marea Britanie, Franţa, Germania şi cum ajunge informaţia, practic, dinspre Federaţia Rusă spre state membre ale UE", a explicat europarlamentarul.

Mureşan a arătat că programul-pilot constă concret în educarea personalului specializat din reprezentanţele UE, astfel încât acesta să poată informa şi educa la rândul lui ONG-uri, jurnalişti din statele membre.

"Acest departament există. Am propus, tot în bugetul UE pe 2018, sporirea bugetului pentru acest departament cu 3 milioane de euro, tocmai pentru a le spori personalul şi a îmbunătăţi culegerea de informaţii. Pentru proiectul-pilot am alocat 1,1 milioane euro iar prin el pregătim personalul din reprezentanţe şi ne asigurăm că punem la dispoziţie bani pentru ca ei să poată transmite mai departe aceste cunoştinţe în statele membre. Acest proiect-pilot va începe în anul următor", a precizat el.