Autorităţile americane vor da publicităţii, joi, noi documente clasificate despre asasinarea lui Kennedy, relatează BBC, întrebându-se ce piste necunoscute până acum ar putea revela documentele.

Jurnaliştii britanici au vorbit cu un avocat din California, Bruce Miroglio, care este, printre altele, şi un „devorator” de studii despre această filă neagră din istoria Statelor Unite.

„Stau în biroul meu şi mă uit acum la cele 26 de volume ale Raportului Warren”, spune Miroglio, adăugând că deşi Raportul conţine unele greşeli, el sprijină „în principiu” concluziile documentului privind asasinarea lui JFK.

El nu crede că ar fi existat un al doilea trăgător, una dintre multele teorii legate de momentul crimei, şi este „sceptic” faţă de orice scenariu care vine din teoria conspiraţiei. Miroglio nu se aşteaptă la „revelaţii uriaşe” în documentele care vor fi declasificate joi.

Pe 22 noiembrie 1963, JF Kennedy şi soţia lui, Jacqueline, traversau cu limuzina centrul oraşului Dallas împreună cu guvernatorul statului Texas şi partenera acestuia. Pe marginea străzilor mulţimea îl aclama pe preşedinte.

Apoi, la 12:30, s-au auzit trei focuri de armă. Primul şi-a ratat ţinta şi toată lumea a crezut că sunetul a fost provocat de o petardă. Al doilea l-a nimerit pe preşedinte în spate şi a iesit prin gât, după care l-a lovit şi pe guvernator. Următoarea lovitură a fost cea fatală, JF Kennedy a fost împuşcat în cap.

Preşedintele JF Kennedy a fost transportat de urgenţă la spital, dar rănile au fost prea grave.

„Din Dallas, Texas, veştile oficiale sunt că preşedintele Kennedy a murit la ora 13.00, acum 38 de minute”, transmitea Walter Cronkite, prezentator CBS.

„Preşedintele Statelor Unite este mort. Preşedintele Kennedy a fost asasinat. Este oficial. Preşedintele este mort”, anunţa şi Bill Hampton, redactor-ştiri la Kbox Radio.

Lee Harvey Oswald, un simpatizant comunist, a fost arestat la scurt timp şi pus sub acuzare pentru asasinarea lui JF Kennedy. O puşcă cu lunetă, presupusa armă a crimei a fost găsită asupra sa. Oswald a negat că l-a ucis pe preşedintele Statelor Unite, dar nu a putut fi judecat, deoarece a fost asasinat înainte de începerea procesului.

Asasinarea lui John Kennedy pe 22 noiembrie 1963 a generat mai multe teorii ale conspiraţiei decât oricare crimă din istorie.

Deşi comisia alcătuită în grabă de succesorul liderului asasinat, Lyndon Johnson, a ajuns la concluzia că Oswald a fost singurul trăgător, există voci care spun că el ar fi fost ajutat de un asasin plătit, de origine cubaneză. Acesta ar fi mărturisit, pe patul de spital, unui prieten, că a fost implicat în asasinarea preşedintelui american.

Cei doi ani şi jumătate de mandat au fost extrem de tensionaţi pentru JF Kennedy. La mijlocul Războiului Rece, el a înfruntat măreţia Uniunii Sovietice, în timpul crizei rachetelor din Cuba cu faimosul discurs din Berlin.

JF Kennedy a fost cel mai tânăr oficial ales, când a câştigat un mandat de senator la 36 de ani, în 1953. Ca preşedinte, JFK a întregistrat mai multe premiere pentru acea vreme: primul preşedinte născut în secolul XX, singurul preşedinte catolic şi singurul laureat al unui premiu Pulitzer care a devenit preşedinte.

Unul dintre cei mai vizionari scriitori americani contemporani, Don DeLillo, a lucrat trei ani la romanul Libra, din 1988, ce are ca subiect asasinarea lui JFK, o cufundare ficţională în viaţa lui Lee Harvey Oswald. În 1991, BBC a relizat un documentar pornind de la romanul lui DeLillo şi intitulat „Don DeLillo: Cuvântul, Imaginea şi Arma”.

„Când Kennedy a fost împuşcat, ceva s-a schimbat pentru totdeauna în America. Ceva a crăpat, s-a deschis, un sentiment întâmplător al experienţei, o ambiguitate profundă. Am pierdut firul narativ”, spunea DeLillo în documentarul din 1991.