„Acesta este încă un pas ca să ne asigurăm că suntem pregătiţi. Nu o văd ca pe o pregătire pentru un eveniment anume, dar ca o realitate a situaţiei globale în care ne găsim şi despre cum ne asigurăm că suntem pregătiţi să mergem înainte”, a declarat generalul David Goldfein, comandantul Forţelor Aeriene ale SUA, potrivit defenseone.com.

Potrivit sursei citate, ordinul încă nu a fost emis, dar pregătirile sunt făcute pentru a preîntâmpina un astfel de decret. Decizia ar urma să fie luată fie de generalul John Hyten, şeful Comandamentului strategic al SUA, fie de generalul Lori Robinson, şeful Comandamentului Nordic al SUA. STRATCOM este responsabilă de arsenalul nuclear, iar NORTHCOM de apărarea Americii de Nord.

Defense One precizează că avioanele B-52 repuse în alertă reprezintă una din deciziile pe care Forţele Aeriene trebuie să le ia în faţa schimbărilor geopolitice, fiind enumerate rapiditatea cu care avansează programul nuclear al Coreei de Nord, maniera de confruntare a preşedintelui Donald Trump pe acest subiect, dar şi creşterea forţelor armate active ale Rusiei.

De asemenea, generalul David Goldfein a cerut noi metode de folosire a armelor nucleare pentru demobilizarea inamicilor şi chiar şi în luptă.

Întrebat dacă plasarea în alertă a bombardierelor nucleare e o măsură de demobilizare, generalul Goldfein a răspuns că este greu spus: „Depinde de cine şi de ce fel de comportament vorbim, şi dacă ei sunt atenţi la nivelul nostru de pregătire a atacului”.

Defense One mai precizează că baza Barksdale este renovată. Lucrările au loc la pistele de avion, circa 100 de paturi au fost aduse iar camerele de recreere sunt modernizate. Într-o cameră de recreere, un tablou înfăţişează un bombardier B-52 sub care scrie „Pace în stilul clasic” (Peace The Old Fashioned Way), care aminteşte de Războiul Rece.

„Munca noastră înseamnă opţiunile. Oferim cele mai bune sfaturi şi opţiuni militare pentru preşedinte şi secretarul apărării”, a mai spus generalul David Goldfein.