Luni, Mattis se va întâlni separat cu omologii săi din Japonia şi Coreea de Sud, apoi va urma şi o întrevedere în trei. Până miercuri, şeful Pentagonului va participa la o reuniune a miniştrilor apărării din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în Filipine. Programul său de săptămâna aceasta mai include şi o vizită în Thailanda, urmată de o escală la Seul.

"Voi vorbi cu omologii mei; vom discuta despre criza de securitate din regiune, generată de provocările iresponsabile ale Coreei de Nord, precum şi despre respectul nostru pentru valorile comune, cum ar fi suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor, libertatea de navigaţie în apele istoric internaţionale şi comerţul corect şi reciproc", a declarat Mattis reporterilor în zona portului liber Clark din Filipine.

Turneul în Asia al secretarului apărării precede cu doar câteva săptămâni prima vizită în acest continent a preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump. Acesta s-a angajat recent într-un schimb de ameninţări şi insulte verbale cu liderul nord-coreean Kim Kong-Un. Mattis, ca şi secretarul de stat Rex Tillerson, a avut o atitudine mai moderată, promovând eforturile diplomatice de detensionare a relaţiilor cu Phenianul.