Milos Zeman, cunoscut pentru poziţiile sale publice scandaloase, a apărut recent la o conferinţă de presă cu un Kalaşnikov de jucărie inscripţionat cu mesajul: „Pentru jurnalişti”, transmite Euronews.

Nu este prima oară când preşedintele Cehiei îşi manifestă public opinia pe care o are despre jurnalişti, pe care nu de puţine ori i-a numit „hiene”. Iar în timpul unei întrevederi cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin, la începutul acestui an, Milos Zeman a sugerat că unii dintre reporterii prezenţi la întâlnire ar fi trebuit „lichidaţi”.

Săptămâna trecută, un grup de europarlamentari cehi i-au trimis o scrisoare deschisă şefului administraţiei prezidenţiale de la Praga, Milos Zeman, cerându-i să prezinte scuze Ucrainei pentru declaraţiile sale în legătură cu Peninsula Crimeea.

Scrisoarea face referire la recentele afirmaţii ale preşedintelui ceh, formulate la Strasbourg, care au trezit indignare la Kiev.

„Dacă încercăm să dăm Crimeea Ucrainei vom avea un război în Europa. Vrem să ne asumăm acest risc? Crimeea a fost anexată, asta nu ridică vreun dubiu, este un fapt împlinit”, a spus Zeman. „Dacă există un dialog între Rusia şi Ucraina, eu cred - iar asta este numai opinia mea personală - că ar putea să aibă loc o compensare pentru Crimeea, sub o formă financiară sau sub formă de gaze naturale sau de petrol”, a adăugat preşedintele Cehiei.

Europarlamentarii cehi îi reproşează lui Milos Zeman că poziţia publică vine în contradicţie flagrantă cu dreptul international şi cu politica Executivului de la Praga în dosarul ucrainean.

Oficialii cehi din Parlamentul European notează că, în calitate de şef al statului, Zeman ar trebui să se abţină, în virtutea atribuţiilor de politică externă pe care le are, în a-şi mai expune propriile opinii de la nivelul funcţiei, care contravin intereselor ţării şi aliaţilor Cehiei.