Un bărbat a decedat după prăbuşirea unor schele din cauza vântului puternic, iar un pescar şi-a pierdut viaţa în timp ce-şi ancora barca. Mai multe persoane au fost de asemenea rănite uşor.

Taifunul Lan, clasificat ca furtună de Categoria 4 de site-ul de monitorizarea Tropical Storm Risk, se afla duminică la sud de Japonia şi se îndreptă spre principala insula din arhipelagul nipon, Honshu, a anunţat Agenţia de Meteorologie a Japoniei.

Intensitatea furtunii a scăzut uşor, însă rămâne un fenomen natural puternic care ar putea aduce ploi abundente în unele zone din Japonia, de până la 80 de mm de precipitaţii pe oră.

Taifunul urmează să ajungă luni dimineaţa deasupra insulei Honshu, posibil chiar în apropiere de Tokyo, însă se estimează că intensitatea furtunii va scădea până la Categoria 2.

Agenţia de Meteorologie a emis avertizări de precipitaţii abundente şi inundaţii pe coastele pacifice ale Japoniei, inclusiv în zona metropolitană a capitalei nipone.

Autorităţile au recomandat evacuarea a 70.000 gospodării din diverse părţi ale Japoniei, iar în cazul a peste 5.000 de gospodării a fost ordonată evacuarea, potrivit postului public NHK.

Viteza vântului ar putea ajunge, luni dimineaţa, la 180 de kilometri/oră în centrul şi estul Japoniei, a transmis agenţia, citată de Mediafax.

Au fost înregistrate şi mici alunecări de teren, iar unele râuri sunt aproape să iasă din matcă. Cantitatea de precipitaţii în una din zonele afectate a depăşit 600 de mm în doar 48 de ore, dublu faţă de cantitatea pentru întreaga lună octombrie.

Peste 300 de zboruri au fost anulate, iar circulaţia feroviară a fost întreruptă în mai multe zone.