Lombardia, regiune din nord în care se află capitala financiară a Italiei, şi Veneto, în care se află oraşul Veneţia, reprezintă 30 la sută din PIB-ul ţării.  

Guvernatorii celor două regiuni vor o autonomie mai mare, considerând că nordul Italiei, mult mai bogat, susţine regiunile din sud ale Italiei, mai sărace. Cei doi conducători, Roberto Maroni şi Luca Zaia vor competenţe suplimentare în privinţa infrastructurii, a sistemului medical şi a educaţiei, dar şi puteri în ceea ce priveşte siguranţa şi imigraţia, pentru care însă ar fi necesară o modificare a Constituţiei.

“Doriţi ca regiunea dumneavoastră să dispună de forme suplimentare şi de condiţii speciale de autonomie?”, este întrebarea la care au fost chemaţi la urne ca să răspundă votanţii din Lombardia şi Veneto.

Conform estimărilor, ambele referendumuri vor avea rezultat pozitiv.

Acest referendum are loc la câteva zile după cel din regiunea Catalonia, declarat illegal de Curtea Constituţională spaniolă. Însă spre deosebire de Spania, referendumul consultativ este prevăzut în Constituţia Italiei.

Roberto Maroni, guvernatorul Lombardiei, a refuzat să compare referendumul din Italia cu cel din Spania. “Noi nu suntem Catalonia. Rămânem în interiorul naţiunii italiene cu o autonomie mai mare, în timp ce Catalonia vrea să devină al 29-lea stat al Uniunii Europene. Noi nu. Deocamdată”, a afirmat el pentru Reuters.

Referendumul este susţinut de formaţiunea Forza Italia a lui Silvio Berlusconi (centru-dreapta), de Mişcarea Cinci Stele (populistă) şi de mai multe sindicate şi organizaţii patronale.