"Este o modalitate de a protesta. Nu dorim niciun rău economiei spaniole sau catalane", a subliniat Roser Cobos, o avocată de 42 de ani care a retras de la un ghişeu bancar 1.714 euro, ca o referire la data în care Barcelona a fost cucerită de trupele regelui Felipe al V-lea. "Este singura modalitate de care dispun catalanii pentru a-şi arăta dezacordul cu atitudinea statului spaniol", a subliniat ea.

Felipe al V-lea a redus ulterior drepturile regiunilor care au luptat împotriva lui în războiul de succesiune. Secesioniştii o consideră data la care şi-au pierdut autonomia.

Două asociaţii secesioniste, Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Omnium Cultural, i-au invitat pe militanţi pe reţelele sociale la mai multe "acţiuni directe paşnice", pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de guvernul lui Mariano Rajoy, mai ales prin retragerea de bani, "de preferinţă între orele 08:00 şi 09:00" la cele cinci bănci principale.

Perspectiva unei secesiuni a făcut ca sute de societăţi să plece din Catalonia, începând cu cele două mari bănci catalane, CaixaBank, a treia bancă spaniolă, şi Banco de Sabadell, care şi-au mutat sediul social în afara regiunii ce asigură 19% din PIB-ul naţional.