„Îmi vine să plâng când văd o ţară în care ştiam cum să coexistăm şi cum să fim un exemplu pentru întreaga lume a ajuns într-o astfel de situaţie. Cred că ne prezentăm într-o manieră negativă. Este un moment trist, inima mea a sângerat toată ziua", a declarat Rafael Nadal.

Ibericul în vârstă de 31 de ani s-a născut la Manacor (insula Mallorca din arhipelagul Insulelor Balelare), şi vorbeşte catalana.

„De aici, de la distanţă, văd lucrurile altfel. Am trăit multe momente importante în Catalonia. Mă surprinde să văd societatea atât de radicalizată şi mă doare, totodată", a mai spus Nadal la conferinţa de presă, citat de AFP.

Nadal şi-a exprimat dezaprobarea în legătură cu organizarea referendumului încă de săptămâna trecută. Jucătorul cu titluri de Mare Şlem în palmares a declarat că „legea este lege şi trebuie respectată”, iar referendumul nici nu ar trebui să aibă loc.

Duminică, 90% din populaţia Cataloniei a votat pentru separarea de Spania, în timp ce poliţia spaniolă a recurs la forţă.

Unchiul lui 'Rafa', Miguel-Angel Nadal, a fost un jucător emblematic al echipei FC Barcelona, între 1991 şi 1999. "Bestia", aşa cum era poreclit fundaşul care putea juca şi la centru, a făcut parte din "echipa de vis" a clubului blau-grana, desenată de Johan Cruyff.