Calificat drept „versiunea cehă a lui Trump” de revista Forbes, omul de afaceri de 63 de ani, tuns scurt şi cu părul grizonant, magnat în domeniile agroalimentar, chimic şi media, este al doilea printre cei mai bogaţi oameni din ţara sa.

Intrat în politică în 2011 cu mişcarea sa populistă ANO, el reuşeşte să câştige în sondaje datorită promisiunilor sale în favoarea unei politici mai „curate” în această ţară membră a UE cu 10,6 milioane de locuitori, mai coruptă decât Botswana, potrivit Transparency International.

Legislativele din 2013 au făcut din ANO a doua forţă politică a ţării. De atunci, Andrej Babis este acuzat adesea de afaceri şi tranzacţii îndoielnice, ceea ce el neagă categoric.

În ajunul actualului scrutin, el continuă să-şi repete lozinca „Acum sau niciodată!”, cerând alegătorilor săi să profite de „ultima şansă” pentru a învinge „hidra perfidă a corupţiei care înăbuşă ţara”, potrivit Agerpres.

Babis refuză cu obstinaţie adoptarea euro, o monedă „în faliment”, în opinia sa. El se face ecoul altor conducători ai ţărilor din Europa de Est ostili cotelor de repartizare a migranţilor între ţările membre ale UE, precum şi altor reguli percepute drept o tentativă a Bruxellesului de a le limita suveranitatea naţională.

În schimb, el nu propune un „Cexit” (ieşirea Cehiei din Uniunea Europeană, n.r.), ci este mai degrabă susţinător al reformelor UE în vederea încurajării liberei circulaţii a capitalului, mărfurilor, mâinii de lucru şi serviciilor.

ANO face parte din ianuarie 2014 dintr-o coaliţie cu social-democraţii din CSSD şi creştin-democraţi din KDU-CSL.

Susţinătorii lui Babis îi apreciază promisiunile de „administrare a statului ca pe o întreprindere familială”, deşi i se reproşează că — aflat la putere — ar fi extins avantajele fiscale pentru biocarburanţi, măsură benefică pentru conglomeratul său de societăţi Agrofert.

În mai, Andrej Babis a pierdut portofoliul Finanţelor în urma unui conflict cu premierul social-democrat Bohuslav Sobotka. Acesta nu vedea cu ochi buni tranzacţiile sale financiare îndoielnice, precum şi posibilele fraude fiscale şi conflicte de interese în care omul de afaceri ar fi fost implicat.

În acelaşi timp, liderul ANO este în centrul unui scandal de scurgeri a unor înregistrări cu convorbiri ale sale, lăsând să se presupună că a încercat să influenţeze un jurnalist pentru ca acesta să-i atace pe rivalii săi politici.

De la începutul lunii octombrie, el este de asemenea obiectul unei inculpări pentru fraudarea fondurilor europene cu 2 milioane de euro, bani cu care a finanţat construirea în 2007 a fermei sale „Cuib de lebădă”, împreună cu un complex hotelier.

De asemenea, Curtea Constituţională slovacă a făcut să apară suspiciuni ale colaborării sale înainte de 1989 cu poliţia secretă comunistă StB. „Nu există nicio probă, nu am semnat nimic, nu am colaborat cu poliţia secretă”, susţine el. Acuzaţia urmează să constituie obiectul unei noi anchete.

Potrivit lui Babis, toate aceste scandaluri nu au scopul decât să torpileze popularitatea ANO.

Fost-comunist căruia îi place să împartă dulciuri, precum gogoşi, susţinătorilor săi, Andrej Babis a acumulat — potrivit Forbes — o avere de 3,49 de miliarde de euro, depăşind-o pe cea a lui Donald Trump (3,1 miliarde de euro).

Născut în 2 septembrie 1954 la Bratislava, tânărul Andrej a urmat şcoala primară la Paris şi pe cea secundară la Geneva, datorită tatălui său, un "co-fondator al comerţului exterior slovac". „Am muncit de la vârsta de 15 ani: distribuiam lapte, descărcam colete, munceam pe şantier”, îşi aminteşte el.

Licenţiat în economie, el s-a lansat de asemenea în comerţul exterior şi trecut constant „Cortina de fier”, înainte de căderea regimului totalitar în 1989.

Reprezentant comercial în Maroc din 1985 până în 1991, Babis a revenit în 1993 în ţara sa divizată în două state independente şi a început să-şi construiască grupul Agrofert, fiind atras ulterior de politică.

„Sunt un om bogat. Mi-am realizat aproape toate visurile. Am câştigat bani mulţi prin muncă cinstită”, susţine acest tată a patru copii, dintre care doi cu cea de-a doua soţie Monika, mai tânără cu 20 de ani.