În faţa cifrelor neverosimile, specialiştii din Milano au făcut verificări cinci zile la rând. Concluzia este extrem de îngrijorătoare: valoarea poluării este de 5 ori mai mare decât limita maximă admisă.

„Imaginaţi-vă că aceste particule de care vorbesc specialiştii sunt atât de mici încât ajung în plămâni şi altele sunt suficient de mici pentru a fi transferate în sânge şi purtate prin corp, inclusiv depuse în ţesuturi şi organe”,

Pentru început, circulaţia nu a fost restricţionată doar în centrul oraşului, ci şi în cartierele mai poluate. Amenda pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie este de 97 de euro.

„Mă aflu la periferia centrului istoric al oraşului Milano, chiar în punctul din care începe zona de trafic limitat. Puteţi vedea un semn care avertizează conducătorii auto că prin acest loc se poate trece doar pe baza unui permis special obţinut de la primărie. Cine trece peste amenzi, peste avertismente şi ajunge totuşi în centrul istoric va întâlni foarte probabil o maşină a poliţiei locale sau pur şi simplu o patrulă de poliţişti pe biciclete care au tot dreptul să oprească, să verifice, să amendeze şi chiar să confişte maşina”, relatează Sergiu Balaban, corespondent Digi24.

Şi anul trecut s-au introdus restricţii de circulaţie temporare. De vină ar fi numărul mare de maşini din capitala Lombardiei. Mai mult de un milion şi jumătate de maşini circulă la Milano.

„Acum au toţi maşini. Câte două-trei de familie. Chiar dacă cineva are de făcut 100 de metri, ia maşina. În schimb se pot folosi mijloacele de transport, iar mersul face bine. Trebuie să înveţe să meargă pe jos. Am văzut că au tot pus biciclete, dar nu ştiu ce se întâmplă”, spune un localnic.

Temperaturile ridicate din nordul Italiei şi absenţa ploilor au dus la creşterea nivelului de poluare. Pentru a o combate, primăria a propus ca încălzirea locuinţelor să înceapă mai târziu şi a interzis grătarele, inclusiv cele făcute acasă.