În petiţia adresată oficialilor europeni, reprezentanţii comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi şi-au exprimat dezaprobarea faţă de noua Lege a Educaţiei din Ucraina. Ei au menţionat că această reformă în Educaţie încalcă în mod flagrant prevederile Constituţiei ţării şi contravine obligaţiilor şi angajamentelor internaţionale. Prin urmare, semnatarii memoriului le solicită preşedintelui Comisiei de la Veneţia şi secretarului general al Consiliului Europei să se pronunţe asupra respectării de către Ucraina a dreptului la instruire în limba maternă în cazul minorităţilor naţionale şi lingvistice.

„E o situaţie fără precedent în secolul XXI, când o ţară din centrul Europei, care se proclamă democratică şi civilizată, aspirantă la Uniunea Europeană, desfiinţează un întreg sistem de educaţie al minorităţilor naţionale doar pentru faptul că acesta se desfăşoară în altă limbă decât cea a etniei majoritare”, se spune în memoriu.

Recent, şi ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, că noua Lege a Educaţiei din ţara vecină este un subiect sensibil în relaţia bilaterală şi a îndemnat la dialog.

Amintim că, luna trecută, preşedintele Petro Poroşenko a promulgat o lege care limitează predarea în limba maternă pentru minorităţile naţionale. Documentul a stârnit numeroase critici şi proteste în mai multe state europene, cele mai dure fiind din partea României şi Ungariei.