''Obiectivul principal al acestei convocări este de a găsi noi modalităţi de evanghelizare a acestei părţi din poporul lui Dumnezeu, în special indigenii, adesea uitaţi şi lipsiţi de perspectiva unui viitor paşnic, în special din cauza crizei care afectează pădurea amazoniană, plămân de importanţă capitală pentru planeta noastră", a spus papa Francisc, citat de AFP.

Papa a spus că a răspuns astfel cererilor conferinţelor episcopilor latino-americani.

El s-a exprimat duminică în Piaţa Sfântul Petru din Roma la sfârşitul unei slujbe în onoarea a 35 de noi sfinţi, între care treizeci de martiri care au trăit în secolul al 17-lea în Brazilia şi trei adolescenţi mexicani ucişi în secolul al 16-lea, reflecţii ale istoriei sângeroase a evanghelizării Americii Latine şi mai ales a indienilor săi.

Papa a evocat ideea acestui sinod atunci când i-a primit, la sfârşitul lunii septembrie, pe episcopii din Ecuador, ţară al cărui jumătate din teritoriu se află în zona amazoniană. Cu această ocazie, el a insistat asupra respectului pe care trebuie să-l aibă Biserica faţă de identitatea popoarelor indigene.

Brazilia a abrogat în luna august statutul de rezervaţie naturală a aproape patru milioane de hectare de pădure amazoniană, decizie puternic criticată de mai multe ONG-uri şi de Reţeaua eclezială pan-amazoniană (REPAM).

În enciclica sa ''Laudato si'' cu privire la mediu, papa Francisc a cerut guvernelor să acţioneze pentru a salva planeta şi a criticat în special exploatarea pădurii amazoniene.Regiunea amazoniană dominată de pădurile tropicale se află predominant în Brazilia, dar regiunea se întinde în alte opt ţări.