Coaliţia internaţională sub comanda Statelor Unite, care îi sprijină pe combatanţii antijihadişti angajaţi în lupte, anunţase mai devreme plecarea "unui convoi" din Raqqa după un acord de evacuare, fără să se refere la soarta jihadiştilor sirieni şi dând asigurări că luptătorii străini vor fi excluşi din acord.

Un înalt responsabil din cadrul Consiliului civil din Raqqa, Omar Allouche, a declarat însă pentru AFP că "luptătorii străini fac parte din acord".

Consiliul civil din Raqqa este o administraţie locală instalată în funcţie de combatanţii antijihadişti kurzi şi arabi ai Forţelor Democrate Siriene (FDS) implicaţi în luptele din zonă.

El a avut ca misiune să poarte negocieri cu lideri ai triburilor locale care au dus la încheierea acordului de evacuare.

"Comunicatul coaliţiei spune un lucru, dar realitatea este alta", a afirmat Omar Allouche.

El a mai trimis AFP un comunicat redactat de lideri ai triburilor locale în care se menţionează că FDS şi-a dat acordul pentru "plecarea combatanţilor sirieni".

Potrivit acestuia, până la 500 de jihadişti, sirieni şi străini, s-ar mai afla la Raqqa. "Ei ţin 400 de ostatici, femei şi copii, în spitalul" din oraş, unde s-au refugiat.