Într-o nouă escaladare a crizei între Madrid şi una dintre cele mai bogate regiunii din Spania, Rajoy l-a îndemnat pe Puigdemont să revină la legalitate, ameninţând că altfel va recurge - pentru prima oară - la articolul 155 al Constituţiei, care permite suspendarea autonomiei unei regiuni.

Într-o scurtă declaraţie televizată, el a anunţat că i-a cerut în mod oficial preşedintelui catalan să clarifice dacă a declarat independenţa Cataloniei, după ”confuzia provocată intenţionat” de Executivul catalan marţi seara. Această cerere este prealabilă oricărei măsuri pe care Guvernul ar putea să o adopte în cadrul articolului 155 al Constituţiei, a adăugat Rajoy.

”De răspunsul preşedintelui (...) la această solicitare va depinde continuarea evenimentelor în zilele următoare”, a subliniat şeful Guvernului conservator.

Suspendarea autonomiei - fără precedent din 1934 - va fi considerată de către mulţi catalani un afront şi ar putea declanşa tulburări în această regiune, foarte ataşată de limba şi cultura sa şi a cărei autonomie a fost restabilită după moartea dictatorului Francisco Franco (1939-1975).

Uniunea Europeană (UE), zguduită deja de Brexit, urmăreşte criza cu îngrijorare. Comisia Europeană (CE) a repetat miercuri, cu forţă, că ea aşteaptă o ”respectare deplină a ordinii constituţionale spaniole”.

Lideriii separatişti din Catalonia s-au bazat marţi pe victoria taberei ”da” în referendumul de autodeterminare interzis, contestat şi pătat de violenţe poliţiste de la 1 octombrie - cu 90% din voturile exprimate şi o participare la urne de 43% -, pentru a semna o declaraţie de independenţă a Republici Ctalonia.

Însă Puigdemont a anunţat în prealabil că suspendă efectele declaraţiei de independenţă în aşteptarea unui dialog cu Madridul.