Autorităţile din Japonia, în alertă după erupţia unui vulcan

Autorităţile din Japonia, în alertă după erupţia unui vulcan
Sursa: www.agerpres.ro Foto: reuters.com 11.10.2017 18:44
Autorităţile sunt în alertă după ce vulcanul Shinmoedake, din insula Kyushu, în sudul Japoniei, a erupt miercuri pentru prima dată în şase ani, aruncând cenuşă, informează miercuri AFP.

Autorităţile locale le-au interzis rezidenţilor să se apropie de vulcanul cu o înălţime de 1.420 de metri, care a devenit activ miercuri la ora 5:34 dimineaţa ora locală (20:34 GMT marţi).

Agenţia meteorologică naţională a avertizat locuitorii că suflul puternic provocat de erupţie ar putea duce la spargerea geamurilor.

Cenuşa s-a împrăştiat deja pe o rază de doi kilometri în jurul craterului, iar norul ''a atins 300 de metri înălţime când vulcanul a intrat în erupţie'', a precizat pentru AFP un reprezentat al agenţiei meteorologice.

Erupţia va continua şi ''va deveni mai activă'', a avertizat acesta.

Autorităţile au anticipat erupţia după ce au detectat 90 de mişcări seismice în proximitatea vulcanului.

Vulcanul a apărut în pelicula cu James Bond ''You Only Live Twice'' din 1967.

Situat pe cercul de foc al Pacificului, arhipelagul nipon este afectat deseori de mişcări telurice şi erupţii provocate de numărul mare de vulcani.

La 27 septembrie 2014, erupţia neaşteptată a vulcanului Mont Otake, în prefectura Nagano din regiunea centrală a Japoniei, a fost cea mai dezastruoasă din ultimii 90 de ani, soldându-se cu 60 de victime.

ULTIMELE ŞTIRI