În ziua de după referendum, liderii catalani erau hotărâţi că independenţa este inevitabilă. Dar după o săptămână de presiuni de la Madrid, de la Uniunea Europeană şi de la sutele de mii de oameni au care au demonstrat în toată ţara pentru unitate naţională, separatiştii par să fi pierdut din avântul iniţial. 

Planurile separatiştilor catalani pentru independenţă au primit o lovitură serioasă chiar de la una dintre cele mai puternice voci care milita pentru ruperea Cataloniei de Spania: primarul Barcelonei.

„Rezultatele (referendumului, n.r.) de pe 1 octombrie nu sunt o garanţie pentru declararea independenţei, ci o oportunitate de a construi un dialog şi mediere internaţională”, a spus Ada Colau.

Ea le-a cerut şefului executivului catalan, Carles Puigdemont, şi premierului spaniol, Mariano Rajoy, „să nu ia nicio decizie care ar putea dinamita posibilitatea unui spaţiu de dialog” şi să acţioneze cu responsabilitate.

Primarul Barcelonei spune că referendumul din 1 octombrie este un „act de suveranitate populară” care marchează „un "înainte" şi un "după" în politica” din Catalonia şi „o fereastră de oportunitate de dialog”, dar a subliniat că rezultatele acestui vot „nu pot reprezenta o aprobare pentru proclamarea independenţei”.

Doar extrema stângă republicană, parte a coaliţiei aflată la putere în Catalonia, pare să rămână fermă pe poziţie.

„Dacă nu suntem un stat, este dificil să discutăm, să vorbim cu statul spaniol de la egal la egal”, a spus Benet Salellas, purtător de cuvânt al extremei stângi.

La nivel european, situaţia este clară: un viitor stat independent catalan nu va primi recunoaştere internaţională.

„Sper să se impună în Spania cei care înţeleg, aşa cum a spus şi premierul spaniol, că legea şi Constituţia stau la bază”, a spus Wolfgang Schauble, ministrul german de Finanţe.

„Este o ordine constituţională în Spania, pe care o respectăm”, a spus şi Pierre Moscovici, comisar european.

„Mesajul este foarte, foarte clar, clar precum cristalul: independenţa Cataloniei nu se va întâmpla. Este ilegal, este iraţional. Este în detrimentul economiei catalane” a spus şi Luis de Guindos, ministrul spaniol de Finanţe.

Situaţia din Catalonia este cea mai gravă criză din Spania ultimilor 35 de ani.