Ministerul rus de Justiţie a trimis un e-mail "mai multor media americane care operează în Rusia" pentru a le atenţiona că "încălcarea legislaţiei ruse este inacceptabilă", a precizat serviciul său de presă, citat de Interfax.

Ministerul a indicat că scrisoarea este "o măsură de ripostă la persecuţia la care sunt supuse media ruse în SUA".

Radio Free Europe/Radio Liberty, post de radio finanţat de Congresul SUA, a precizat că a primit o scrisoare prin care este avertizat că activităţile sale ar putea fi afectate de o lege din Rusia care obligă organizaţiile nonguvernamentale care beneficiază de o finanţare străină să se înregistreze ca "agenţi străini".

Această lege, adoptată în 2012, nu a fost folosită până acum împotriva media.

Ea obligă organizaţiile care au activităţi cu caracter 'politic' şi sunt finanţate din fonduri străinesă se înregistreze ca "agenţi străini", o formulă care aminteşte de epoca Războiului Rece.

Unele ONG-uri au fost nevoite să renunţe la finanţări străine care le erau indispensabile, iar altele s-au închis.

O sursă guvernamentală a confirmat pentru agenţia RIA Novosti că media americane au primit "o scrisoare oficială prin care erau informate de modificări viitoare la legislaţia rusă privind extinderea listei de ONG-uri care ar putea fi desemnate drept 'agenţi străini'".

Printre instituţiile media care au primit această scrisoare se numără Voice of America şi Radio Free Europe/Radio Liberty şi site-urile sale regionale, unul dintre acestea fiind specializat în informaţii privind Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia.

"Aceste acţiuni nu vizează decât media americane, este o măsură excepţională ca răspuns la posibila atribuire a statutului de 'agent străin' (postului de televiziune rus) RT în SUA", a explicat această sursă.

Vineri, Kremlinul a denunţat 'presiunea inedită' la care sunt supuse media ruse în SUA, promiţând represalii în caz de noi obstrucţionări ale activităţilor lor.