CEDO condamnă Rusia pentru lipsa unei anchete privind decesul unor civili la Groznâi în 2000

CEDO condamnă Rusia pentru lipsa unei anchete privind decesul unor civili la Groznâi în 2000
Sursa: jurnal.md/Agerpres Foto: AP 10.10.2017 17:23
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru că nu a anchetat moartea a 21 de civili la 5 februarie 2000 la Groznâi, potrivit AFP.

CEDO a stabilit că autorităţile "nu au desfăşurat o anchetă eficientă privind decesul rudelor petiţionarilor" şi a condamnat Rusia la a plăti fiecăruia 15.000 de euro.

"Potrivit petiţionarilor, 21 dintre membrii familiilor lor au fost ucişi la 5 februarie 2000 în timpul unei operaţiuni conduse în special de agenţi ai statului", a precizat CEDO.

O anchetă a fost deschisă o lună mai târziu de Parchetul din Groznâi, însă procedura, "suspendată şi redeschisă în mai multe rânduri", este încă în desfăşurare.

Într-un raport publicat la câteva săptămâni după desfăşurarea faptelor, organizaţia Human Rights Watch a afirmat că forţele ruse au masacrat 62 de civili la 5 februarie 2000 şi că armata a încercat apoi să ascundă aceste crime.

În iulie, sesizată de alte rude ale victimelor, CEDO a spus că deschiderea unei anchete la o lună după comiterea faptelor a fost "o întârziere inacceptabilă în cazul morţii a zeci de victime".

"Curtea a fost de asemenea surprinsă de o serie de întârzieri importante şi inexplicabile, precum şi de nereguli odată ancheta deschisă", conform acestei decizii de la 26 iulie.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI