Noua aplicaţie va fi disponibilă cel mai târziu spre sfârşitul primului trimestru al anului 2018, a adăugat ministrul polonez, cu ocazia unei vizite pe care a întreprins-o în Nowy Wisnicz, unul dintre cele patru oraşe în care acest program este testat în prezent.

„Sper că polonezii, cunoscuţi în Europa pentru deschiderea pe care o au faţă de noile tehnologii, vor fi lideri în rândul utilizatorilor acestei aplicaţii”, a spus Anna Strezynska.

Pentru a putea să se folosească de telefonul mobil pentru a-şi confirma identitatea, de exemplu în faţa unui poliţist, mai multe modificări ale legilor în vigoare se află în prezent în pregătire în Polonia şi vor trebui să fie aprobate apoi de Guvern şi de Parlament, a precizat pentru AFP Karol Manys, purtător de cuvânt al Ministerului pentru Afaceri Digitale.

Documentul în sine nu va fi conţinut în telefon, ci stocat în cloud şi va putea fi accesat graţie unui cod unic primit prin SMS, la fel cum se procedează deja pentru activarea serviciilor bancare.

Cartea de identitate va fi doar primul document utilizabil în această manieră. Permisul de conducere a vehiculelor, certificatul de înmatriculare, carnetul de student şi adeverinţa ce atestă provenienţa unei persoane dintr-o familie numeroasă vor deveni şi ele disponibile prin aceeaşi procedură, a adăugat ministrul polonez.

Sisteme asemănătoare există deja în câteva ţări europene, precum Estonia şi Austria, a precizat Karol Manys.

Introducerea lor graduală în Polonia, care se adresează în primul rând tinerilor care trăiesc în strânsă „simbioză” cu telefonul lor mobil, nu suprimă obligativitatea legală pentru cetăţenii polonezi de a deţine documentele de identitate tradiţionale.