Camerele de comerţ din ţară au declarat că o combinaţie între blocarea autostrăzilor, porutirlo şi terminalelor, dar şi jafurile produse săptămâna aceasta au făcut ca multe magazine şi afaceri să se închidă, ceea ce ar putea afecta asigurarea proviziilor de alimente şi apă, dar şi combustibili.

Scenele de jefuire şi hoţie în masă au apărut în ultima zi în care părinţii au ieşit la cumpărături pentru copiii lor, înainte de sărbătorirea în 6 ianuarie a Epifaniei sau Ziua celor Trei Regi, scrie CNBC, citat de EVZ

Două persoane au fost descoperite moarte în portul Veracruz, lângă locurile devalizate, iar ucigaşii nu au fost încă descoperiţi. Oficialii au declarat că un trecător a fost călcat cu maşina şi ucis de un şofer care a fugit de la locul accidentului, în acelaşi oraş, iar un poliţist a fost omorât când încerca să oprească un jaf la staţia de benzină de lângă Mexico City. 

Mexicanii s-au înfuriat din cauza creşterii preţului la benzină cu 20%, anunţată în weekend, ca parte a măsurilor luate de guvern pentru reglementarea sectorului energetic.

Preşedintele Enrique Pena Nieto a declarat, ieri, că va continua cu aceste măsuri, în ciuda protestelor, ceea ce înseamnă că vor fi eliminate subvenţiile pentru combustibili şi preţurile vor fi determinate de preţurile de pe piaţa internaţională.

„Ştiu că permiţând preţurilor să crească este o schimbare foarte dificilă, dar, ca preşedinte, este datoria mea să iau aceste decizii dificile acum, pentru a evita consecinţe mai grave în viitor”, a spus el. „Păstrarea preţurilor scăzute, artificial, la gaze ar însemna să luăm bani de la mexicanii săraci pentru a-i da celor care au mai mult”, a explicat Pena Nieto. 

Pena Nieto a precizat că o altă provocare pentru 2017 va fi „construirea unei relaţii pozitive cu noua administraţie americană”, ceea ce va trebui realizat „cu demnitate”. 

Protestatarii au blocat autostrăzile în circa 20 de puncte, staţiile de benzină şi au jefuit magazinele. Poliţiştii au arestat în capitala Mexicului 76 de persoane pentru atacarea a 29 de magazine, iar în statul Mexico alte 520 de persoane au fost reţinute de forţele de ordine. 

Guvernatorul din Veracruz, Miguel Angel Linares, a declarat că a încercat să convingă mulţimea să nu atace o băcănie, care fusese deja jefuită cu o zi înainte. A oferit oamenilor cupoane de 500 de pesos (23,25 dolari), explicând că nu este o plată pentru a-i opri de la jafuri, ci „asistenţă pentru mamele singure, care doreau să cumpere cadouri de 6 ianuarie”.