Fostul preşedinte socialist, care a contribuit la căderea dictaturii în 1974 şi a ajutat la integrarea europeană a ţării, a rămas prezent pe scena politică portugheză timp de peste patruzeci de ani.

Figură istorică a ţării, el este fondatorul Partidului Socialist portughez, a deţinut de două ori funcţia de premier, a fost preşedinte al Republicii în perioada 1986-1996 şi deputat european.

Foarte activ până la o vârstă înaintată, el a atacat vehement măsurile de austeritate puse în aplicare de fostul guvern de centru-dreapta, în cadrul pachetului de asistenţă financiară acordat ţării de UE şi FMI în perioada 2011-2014.

După moartea soţiei sale Maria Barroso în iulie 2015, el s-a retras încetul cu încetul din viaţa publică. Vizibil slăbit din cauza problemelor de sănătate, el a participat în iulie la o ceremonie organizată în onoarea sa de guvernul socialist, fără însă a lua cuvântul.

Ultima apariţie publică datează din luna septembrie a lui 2016. Fostul preşedinte portughez împlinise 92 de ani la 7 decembrie 2016, iar la 13 decembrie a fost internat la terapie intensivă la spitalul Crucii Roşii din Lisabona, prezentând „semne ale unei agravări generale a stării sale de sănătate".