Imediat după aterizare, atacatorul şi-a ridicat bagajul de cală din al doilea terminal al aeroportului, iar apoi s-a retras în baie pentru a scoate arma ascunsă între haine. El s-a îndreptat spre ceilalţi pasageri, care aşteptau în continuare sosirea bagajelor, şi a deschis focul la întâmplare.

Esteban Santiago are 26 de ani şi este originar din New Jersey, dar a locuit de-a lungul vieţii sale în Alaska, precum şi în localitatea Naples din Florida. Surse din rândul autorităţilor federale au transmis că atacul armat nu este considerat un act de terorism, iar rudele tânărului hispanic susţin că acesta avea probleme psihice.

De asemenea, autorităţile au descoperit o legitimaţie militară în posesia lui Esteban Santiago. Acesta a postat anterior o poză în echipamentul de luptă al armatei Statelor Unite. Potrivit CNN, el a servit în Garda Naţională din Puerto Rico, la care a activat din 14 decembrie 2007. El a fost detaşat în Irak la 23 aprilie 2010, până în februarie, 2011, unde a primit chiar şi o medalie. Ulterior, acesta a fost rezervă în armata SUA, iar apoi s-a alăturat Gărzii Naţionale a armatei din Alaska, unde a avut o performanţă nesatisfăcătoare. În plus, în urmă cu un an, tănărul hispanic a fost judecat pentru comiterea a două contravenţii în Alaska.

Potrivit martorilor, atacatorul purta un tricou cu franciza Star Wars şi a întreptat arma direct spre pasagerii care aşteptau să îşi ridice bagajele pe aeroportul Lauderdale.

Esteban Santiago nu a spus niciun cuvânt în timp ce trăgea la întâmplare în pasageri, iar unii supravieţuitori au remarcat tăcerea sa. Atacatorul şi-a reîncărcat arma o singură dată, însă martorii nu pot preciza câte gloanţe au fost trase în incinta aeroportului Lauderdale.