Parlamentarii sud-coreeni au votat la începutul lunii decembrie în favoarea demiterii preşedintei Park Geun-hye, însă decizia este în mâinile Curţii Constituţionale.

Prima şedinţă urma să aibă loc marţi, dar a fost amânată după ce preşedinta a evitat să apară în faţa magistraţilor constituţionali din Seul.

Avocatul preşedintei a susţinut, anterior, că aceasta nu este obligată legal să participe la proces şi nu va fi prezentă „decât în circumstanţe speciale” în Curtea Constituţională.

Între timp, procurorii sud-coreeni încearcă să determine dacă Choi Soon-sil s-a folosit de relaţia personală cu preşedinta demisă Park Geun-hye pentru a forţa marile companii să doneze sume importante pentru organizaţia ei caritabilă, printre care se numără donaţii masive primite de la Samsung. Choi Soon-sil a utilizat aceste donaţii în scop personal, achitând inclusiv cursurile de călărie ale fiicei sale, Chung Yoo-ra.

Choi este acuzată că ar fi intervenit în deciziile guvernamentale luate de preşedintă, deşi aceasta nu deţine nicio poziţie în structura de conducere. Presa sud-coreeană a descoperit că Choi a avut acces la mai multe documente secrete şi chiar i-a editat unul dintre cele mai celebre discursuri ale preşedintei Park.

Legăturile dintre Choi Soon-sil şi preşedinta Park Geun-hye a dus la paralizarea activităţii guvernamentale şi a generat proteste săptămânale cu zeci de mii de participanţi doar pe străzile din Seul.

Park Geun-hye (64 de ani) ar putea să devină prima preşedintă sud-coreeană aleasă democratic, care este forţată să-şi părăsească funcţia înainte de expirarea mandatului prezidenţial. 

Preşedinta sud-coreeană neagă în mod vehement orice implicare în scandalul de corupţie, aceasta cerând scuze naţiunii pentru legăturile neglijente cu Choi Soon-sil, fiica liderului unui cult pseudo-creştin din Coreea de Sud.

Nouă judecători constituţionali vor judeca mărturiile aduse în favoarea demiterii preşedintei Park Geun-hye. Aceştia au 180 de zile la dispoziţie pentru a aproba sau a respinge decizia luată de Adunarea Naţională.

Park Geun-hye îşi va păstra în mod oficial poziţia de preşedintă, dar toate atribuţile ei sunt responsabilitatea premierului de la Seul.