Precizăm că atacul armat produs în noaptea dintre ani într-un club din Istanbul a fost revendicat de gruparea teroristă „Statul Islamic”.

Agenţia Dogan, citată de AFP, transmite că cei doi cetăţeni străini, a căror naţionalitate nu a fost dată publicităţii, au fost reţinuţi la intrarea în terminalul pentru plecări internaţionale şi au fost transportaţi la sediul forţelor de securitate din Istanbul.

Serviciile de securitate din Kârgâzstan au anunţat marţi că verifică informaţiile potrivit cărora un cetăţean kârgâz a fost implicat în atacul terorist de la Istanbul din noaptea de Revelion, precizând că se află în contact cu autorităţile turce, transmite Reuters.

Serviciile de securitate kârgâze nu au oferit alte detalii.Postul public de televiziune din Turcia, TRT, citat de EFE, a informat marţi că atacatorul din clubul Reina din noaptea de Anul Nou se numeşte Lakhe Maşrapov, are 28 de ani şi este originar din Kârgâzstan.

Potrivit unor elemente preliminare ale anchetei, atacatorul a intrat în Turcia dinspre Siria, ţară în care a luptat în numele grupării teroriste Statul Islamic, motiv pentru care pare să fi avut „o bună cunoaştere a armelor de foc”, a scris publicaţia Hürriyet.

28 dintre cei 39 de oameni împuşcaţi mortal în noaptea de Revelion sunt cetăţeni străini. Cei mai mulţi sunt din Arabia Saudită, şapte la număr. Au mai fost ucişi cetăţeni din alte 11 ţări, printre care Liban, Tunisia, India, Iordania, Rusia, Canada şi Israel.