Cele patru ţări au convenit să creeze un grup de lucru alcătuit din experţi naţionali, la care vor participa şi reprezentanţi ai companiilor feroviare Eurostar şi Thalys. Sarcina acestui grup este să pună în aplicare un sistem de control al documentelor de identitate ale pasagerilor care folosesc trenurile internaţionale care intră sau ies din Belgia, informează Agerpres, care preia o ştire a agenţiei EFE.

Este vorba despre un proiect-pilot elaborat în cadrul măsurilor de combatere a terorismului şi de la care se aşteaptă prezentarea primelor concluzii şi propuneri până la sfârşitul lunii martie, urmând ca apoi să se evalueze posibilitatea extinderii acestui sistem de controale.

Normele europene în vigoare prevăd numai controale în cazul pasagerilor companiilor aeriene prin sistemul PNR stabilit de SUA şi UE după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

După atacul terorist comis în 19 decembrie la Berlin de un tunisian care apoi a călătorit nestingherit prin mai multe ţări europene, Belgia, Olanda, Germania şi Franţa şi-au exprimat intenţia de a institui un astfel de sistem de control şi asupra pasagerilor care folosesc transporturile internaţionale terestre, feroviare şi maritime, fără să se fi concretizat până acum vreo decizie. Primul demers de acest fel este acum proiectul-pilot care va fi aplicat la frontierele belgiene.