Într-un moment în care anti-semintismul este în creştere în întreaga Europă, Szydlo a declarat în faţa a zeci de persoane ce s-au adunat în fostul lagăr că suferinţele victimelor sunt ”o rană ce nu poate fi vindecată niciodată şi nu ar trebui să fie uitate niciodată”.

”Nimeni nu poate înţelege această suferinţă. Vreau ca acest mesaj să se răspândească din nou din acest loc şi că ceea ce s-a întâmplat în lagărul german a fost malefic. Un rău ce poate fi învins numai prin bine. Memoria şi adevărul sunt responsabilitatea noastră, ele sunt armele noastre în faţa răului”, a declarat premierul Poloniei.

Forţele de ocupare naziste din Germania au înfiinţat lagărul Auschwitz-Birkenau din Oswiecim, la aproximativ 70 km distanţă de Cracovia.

Între 1940 şi 1945, la Auschwitz s-a creat un sistem complex de barăci, ateliere, camere de gazare şi crematorii.

Peste 1 milion de persoane, în mod special evrei europeni, au fost gazate, împuşcate, spânzurate sau au murit din cauza neglijării, înfometării sau bolilor, înainte ca Armata Roşie Sovietică să elibereze lagărul de exterminare.

Guvernul conservator al lui Szydlo se teme că oamenii vor uita că Auschwitz a fost un lagăr de concentrare german şi a lansat o campanie împotriva oricărei menţionări a ”lagărelor poloneze” din presa internaţionale.